Skimmelsvamp - Lejerfyn - Lejerforening Fyn

Lejerforening Fyn

Gå til indhold
Råd og Regler
Hvor kommer skimmelsvamp fra?

Skimmelsvamp findes overalt i naturen. Men i naturen er skimmelsvampe ikke et problem. De indgår i naturens kredsløb, hvor de sørger for at nedbryde træ og andet organisk materiale, som de lever af.

Der findes flere tusinde forskellige arter skimmelsvamp. Den mest kendte er nok Penicillium notatum, som er den skimmelsvamp, der har givet navn til penicillin, som bruges til at bekæmpe sygdomsfremkaldende bakterier. Skimmelsvampe bruges ofte til gode formål i fødevare- og medicinalindustrien.

Skimmelsvampen formerer sig ved hjælp af sporer. Sporerne findes i luften i middelstor mængde fra maj til juni og igen fra oktober til november og i store mængder fra august til september. Skimmelsvampens sporer vil derfor komme ind i boligen, når du lufter ud. Det sker der ikke noget ved, så længe der gøres rent i huset med jævne mellemrum. Sporerne fjernes igen, når støv tørres væk med en fugtig klud, og der støvsuges.
Hvornår gør skimmelsvamp skade i din bolig?

Skimmelsvampens sporer gør ingen skade på din bolig, medmindre de spirer og derved danner skimmel eller mug. For at skimmelsvampe kan spire, skal der være fugt.

Hvis den relative luftfugtighed (fugtindholdet i luften ved en bestemt temperatur, RF) er over 80 procent, kan skimmelsvamp spire på næsten et hvilket som helst organisk materiale. Hvis den relative fugtighed er over 95 procent, eller en overflade er direkte fugtig, kan skimmelsvamp også vokse på uorganiske materialer som beton og puds.

Under de rette vækstbetingelser kan en skimmelsvamp etablere sig på en uge til halvanden. Nogle typer skimmelsvampe vokser ved 80 procent relativ luftfugtighed, mens andre kræver mere fugt for at kunne vokse. Skimmelsvamp er ikke trænedbrydende, og derfor kan skimmelsvamp ikke gøre skade på fx din tagkonstruktion.

Eksempler på hvordan du behandler skimmelsvampen   

  1. Hvis der er tale om mindre pletter af skimmelsvampe, fx på lofter, vægge, gulve eller i fuger på badeværelset, er det ret nemt selv at vaske angrebene væk, Årsagen til skimmelvæksten er kendt, så det er blot at rense af.
  2. Især gummifuger på badeværelset kan være angrebet af skimmelsvamp, som kan være svært at fjerne. Her er løsningen at skifte fugen.
  3. Normalt vil faste, uorganiske materialer ikke være angrebet af skimmelvækst, medmindre de er meget våde og beskidte. Det er dog alligevel vigtigt, at de rengøres grundigt for at fjerne sporer og støv med skimmelsvampe i.
  4. Bløde og porøse materialer, fx isolering og tæpper, kan ikke renses. De må fjernes og skiftes ud med nye, rene materialer. Pak materialerne godt ind i plastik og fjern dem, så skimmelsvampen ikke spredes til andre dele af boligen.
  5. Hvis skimmelen vokser inde i faste materialer, fx i pudset på væggene, kan det være nødvendigt at slibe eller høvle den angrebne del af væggen væk og pudse den op igen.
  6. Hvis skimmelen vokser på træværket i tagkonstruktionen, vil de kunne renses fx med tørdamp.
  7. Det er vigtigt at støvsuge grundigt, så du fjerner alt støv og skidt, som der kan være skimmelsvampe eller sporer i.


Ny håndbog om skimmelsvamp

Retsgrundlaget for behandling af en skimmelsvampsag er vanskeligt at gennemskue.

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har udgivet en håndbog, som giver en oversigt over kommunens sagsbehandling af en skimmelsvamp sag fra start til slut. Håndbogen er skrevet for at vejlede kommunerne, men kan også læses af lejere og udlejere (og disses rådgivere).

Håndbogen er på 77 sider, og giver en meget grundig gennemgang af kommunes forpligtigelser i en skimmelsvampsag på en forståelig og meget systematisk måde. Der ikke tale om lovændringer, men en vejledning i den eksisterende lovgivning.

I Lejerforeing Fyn håber vi at håndbogen kan bidrage til en bedre sagsbehandling i de enkelte kommuner.

Håndbogen kan hentesSocial-, Bolig- og Ældreministeriets hjemmeside.


Copyright 2010 Lejerforening Fyn
Logo for Lejerforening Fyn
Tilbage til indhold